Thursday, July 29, 2010

kuih

halo..


walau pun hari ni khames, i tetap still rasa tak best bangun pagi tadi.sebab i ingat hari ni dah jemahat..lambat pulak rasa minggu ni bergerak.


owh, hari ni i nak gusip sket.bukan pasal artis sebab i dah lama tak baca pancaindera.i rasa bila i baca gusip artis diri jadi makin boduh.ade ke i kesah artis tu nak ngorat laki orang ni, artis tuh langgar kontrak, artis tu cinta bagai nak gile ngan artis ni..ouhhh..tak koser!


ari ni i nak gusip pasal kuih.ahahahha..


gusip nye camni..


rumah i kan dekat dengan pasar..dalam pasar tuh pulak ada la banyak stall stall jual kuih.salah satu stall tuh ada lah stall abang yang masih jual kuih 3 seringgit yang mana kuih nya boleh tahan sedapnya, comel comel, bersih dan presentable.untuk makluman, i memang dari kecik kecik mak ajar [mak lagiii] kalau nak beli kuih ke, makanan ke, air minom ke..tengok dulu benda yang nak dibeli.antara ciri ciri yang dititik beratkan ialah [ya ampunnn..ayat skema gile]..kebersihan tempat jual dan juga orang yang menjual.kalau nampak selekeh je orang yang jual, jangan beli.tambah tambah kalau orang yang jual tuh kuku panjang..lagi la mak i pantang, tak bagi beli.[tapi mak i lagi dahsyat, sampai ke kuku kaki orang jual pun dia nak intai] hahah.


berbalik pasal abang jual kuih 3 seringgit ni.dia nih bersih, henskem dan kuih dia cantik.tapi bukan semua kuih dia buat.setenderd la orang jual kuih..ada setengah yang orang letak dekat dia.nak dijadikan cerita, dekat abang ni ade satu kuih ni rupa macam dorayaki.ala..kuih feveret doremon..haa..rupa dia mcm tuh la.kuih ni memang orang lain yang buat. sebab i selalu nampak awal awal pagi ada sorang abang-yang-macam-baru-bangun-tido akan hantar sedulang penuh kuih doriyaki ni dekat gerai dia.erm..i tak penah lagi beli kuih tuh sebab i suspek sure dia rasa plain je..takdek lemak dan takdek daging dalam tuh..ahahhah.jadi i tatau la kuih tu sedap ke idak.tapi maybe sedap kot sebab kuih tu senantiasa je sold out.


baru baru ni masa i jalan kaki subuh subuh dalam gelap dari rumah nak ke stesen lrt, i terserempak dengan tukang buat kuih doriyaki nih..rupa rupanya tempat abang kuih doriyaki ni adalah macam satu ruang kecik je antara dua buah kedai makan.kat situ lah dia bancuh adunan kuih, kat situ lah dia lompat lompat main main dan kat situ jugak la dia masak kuih dia tuh..maknanya tempat dia bukan la dekat ruang masak dalam rumah yang proper..


..dan..yang lebih mengejutkan ialah abang tuh dan adik dia [his assisstant] buat kuih tuh dalam keaadan yang amat lah tidak proper..selamba je dia masak dengan seluo pendek nya, siap dia men cangkung kan aje adunan tuh sambil godak godak..kiranya dia letak je tong adunan tuh atas lantai, dia menyangkung sambil godak godak sambil leterkan adik dia..u bayangkan dah berapa banyak air luir dia tersembur dalam adunan tuh..wahhh..dah la tempat dia masak kuih tuh kat situ jugak..dan i suspek abang tuh tak mandi pun masa buat kuih tu..aduiii..i rasa kalau la orang jabatan kesihatan buat spotcheck, harus harus la kuih doriyaki dia tidak lagi mampu dijual di pasar ni.mana tak nya, konfem konfem la tak lepas.dah la pasar ni padang permainan tikus beso beso peha i..eeuuwww..nasib baik i tak penah beli kuih doriyaki tuh.kalau tak..mau kembang tekak i.


jadi i rasa, i nak soh sapa sapa yang rasa dia ada tanggungjawab untuk luas kan penggunaan sijil halal ke semua penjual makanan dan minuman kat malaysia ni [macam ayat orang NGO ahahha]. sebab sefaham i, sijil halal bukan saja dapat based on ingredients tapi juga persekitaran dan kawasan masak memasak..baru la tak was was masa makan..baru la sahsiah manusia jadi elok, sebab kalau dietition [eh silap..ala..pegawai diet..] cakap you are what you eat. kira kalau kau kuat makan lemak, badan kau memang penuh lemak..tapi dulu ustaz pun penah pesan..you are what you eat..kalau kau suke makan benda syubhah..perangai kau pun na'uzubillah..ahahhahah. awat, terasa ka?


p.s: ade hati sesetengah orang tuh suruh longgar syarat sijil halal..ape ko ingat soal halal haram, syurga neraka boleh mintak kurang ke?

No comments: